TrainPedia.ro

Istoria căilor ferate și a locomotivelor istorice

Locomotive Istorice

Best Friend of Charleston 0-2-0

South Carolina Railroad (SCR), 1830

Craciunul din 1830 a devenit o data istorica, reprezentand inaugurarea caii ferate South Carolina Railroad, pe ale carei sine circula locomotiva Best Friend of Charleston (prietenul cel mai bun al Charlestonului). Desi s-a renuntat repede la principiile constructive pe care se baza locomotiva, perechile de roti folosite la aceasta s-au folosit ulterior la toate locomotivele. A fost recunoscuta munca inginerului Miller, dupa al carui proiect a fost construita locomotiva si al carui nume l-a purtat cea de-a doua locomotiva, construita de renumita companie Baldwin Locomotive Works.

O SILUETA USOR DE RECUNOSCUT

Motorul cu doi cilindri al locomotivei era destul de simplu, iar arzatorul vertical ii conferea o silueta neobisnuita. Ulterior, s-a renuntat la acest arzator in favoarea arzatoarelor orizontale dar, cu toate acestea, arzatoarele verticale scoteau in evidenta nu doar locomotiva Best Friend of Charleston, ci si alte modele americane, cum ar fi Yorn al lui Phineas Davis sau renumitele Grasshoppers. Best Friend of Charleston putea sa tracteze o garnitura de cinci vagoane cu peste 50 de pasageri, la o viteza de pana la 32 km/h.

Postul mecanicului era in partea din fata a locomotive, de unde avea vizibilitate maxima. Totusi, aceasta locomotiva nu a intrat in istorie datorita specificatiilor tehnice, ci pentru ca a fost prima construita integral in Statele Unite ale Americii.

DE LA CHARLESTON LA HAMBURG

Best Friend of Charleston a fost construita special pentru prima cale ferata comerciala, deschisa in South Carolina, care a devenit in 1834, curand dupa inaugurare, cea mai lunga linie ferata din lume. Aceasta avea o lungime de peste 399 km, intre orasele Charleston, care a dat numele locomotivei, si Hamburg din Georgia. La 23 Decembrie 1830 a plecat din gara din Charleston prima garnitura cu 141 de pasageri. Viteza care ni se pare azi ilara parea, in epoca, uimitoare si inspaimantatoare. Charleston Courier scria: ,,o suta patruzeci si unu de calatori au zburat pe aripile vantului, cu o viteza de cincisprezece-douazeci si cinci de mile pe ora, in profida timpului si distantei…lasand intreaga lume in urma”.

CEL MAI BUN PRIETEN

In anii 1820 zgomotosul port Charleston a inregistrat o recesiune economica. Odata cu recesiunea, intreprinzatorii locali au inceput sa caute in mod activ metode de renastere economica. La acea vreme, caile ferate reprezentau inca un mijloc de transport prea nou, chiar experimental, dar afaceristii din Charleston au decis sa le foloseasca.

Mijloacele de transport ale epocii nu erau foarte diverse: naval, pe rauri si fluvii; cu omnibusul, pe drumuri de tara sau calare. Atat transportul naval, cat si cel rutier nu puteau fi folosite permanent, din cauza conditiilor climatice. Calea ferata a asigurat pentru oras o gegatura fiabila cu lumea si a adus dupa sine stabilitatea economica, iar locomotiva Best Friend of Charleston si-a justificat numele de cel mai bun prieten al orasului.

INCEPUTURILE UNUI NOU DOMENIU INDUSTRIAL

Un an mai tarziu, aceeasi uzina care construise Best Friend of Charleston, West Point Foundry, a construit locomotiva West Point DeWitt Clinton. Seama, la exterior, ceva mai mult cu locomotivele ulterioare, dar nu a fost exploatata prea mult. Dupa patru ani, in 1835, dupa prima calatorie pe liniile Mohawk-Hudson, a fost scoasa din exploatare. Uzina care a construit primele locomotive din SUA a fost mai apoi uitata . Totusi, ea a pus bazele unui nou domeniu industrial, iar in acelasi deceniu s-au deschis inca o seama de uzine constructoare de locomotive. In 1840 existau deja trei producatori majori: Baldwin, Norris si Rogers, si 246 de locomotive.

EXPERIENTA ENGLEZA SI CONDITIILE LOCALE

Primii pasi spre constructia de locomotive si cai ferate au fost facuti de americani dupa modelul britanic. In SUA s-au importat locomotive britanice, inginerii americani au plecat sa invete in marile uzine britanice, incluziv la uzina lui Stephenson din Newcastle. Totusi, inca de la primele modele de locomotive construite in SUA, specialistii americani s-au straduit constant sa le optimizeze din punct de vedere constructiv, pentru a fi mai bine adaptate conditiilor geografice ale tarii. Astfel, locomotiva de tip 4-6-0 era mai potrivita pentru travesarea Apalasilor, iar locomotiva 2-8-0 Consolidation, pentru garniturile grele de marfa.

UN PRIM LOC INCUNUNAT DE TRISTETE

Din nefericire, Best Friend of Charleston a ramas in istorie si ca prima locomotiva din SUA care a explodat. Avaria s-a produs dupa doar un an de exploatare, in iunie 1831. Dupa cum s-a dovedit ulterior, pe mecanic il deranja suieratul si fasaitul constant al supapei de siguranta a arzatorului, iar fochistul o bloca temporar cu obiecte grele. De aceasta data au calculat prost, aburul s-a acumulat, avariind, in cele din urma, motorul si distrugand Best Friend of Charleston si ranindu-i grav echipajul. Dupa reparatii si montarea unui nou arzator, locomotiva a fost redenumita Phoenix. A fost folosita pana in 1861. In 1928, in onoarea secolului de existenta a South Carolina Railroad, s-a construit o copie a locomotivei Best Friend of Charleston. In 2005, aceasta a mers pana la New York (ce-i drept, cu un camion, si nu pe sine), unde se sarbatoreau 175 de ani de existenta a cailor ferate americane.

DATE-CHEIE
Darea in exploatare1830
ConstructorWest Point Foundry (New York, SUA)
ComanditarSouth Carolina Railroad
Capacitate de tractare206 kg
Sarcina pe osie2 t
Cilindree(2) 152 x 406 mm
Presiunea aburului3,5 kg/cm²
Apa0,64 m3
Masa pe rotile libere4 t
Masa totala8 t
Lungime totala4496 mm

Lasă un răspuns