TrainPedia.ro

Istoria căilor ferate și a locomotivelor istorice

Căile ferate

Ruta Jasper-Prince Rupert

Calatoria intre Jasper si tarmul Pacificului va ofera oportunitatea unica de a urmari, prin fereastra trenului, exceptionala frumusete a Canadei.

Printre nenumaratele gari ale caii ferate transcontinentale canadiene se afla si satul Jasper. Aici incepe ruta de 1160 km pentru trenuri de cursa lunga, care ajunge la cea mai vestica gara canadiana, in Prince Rupert. Acest port este un punct de plecare semnificativ pentru transporturile aeriene si navale de pe coasta Pacificului. Ruta Jasper-Prince Rupert a fost, pana la mijlocul sec. al XX-lea, principala magistrala regionala de transport terestru. Cursele feroviare regulate intre orase au inceput inca din 1914, iar autostrada a fost construita abia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

DRUMUL VERDE AL GARNITURILOR DE MARFA
Ruta deserveste in principal transportul de marfuri. Din 2007, portul Prince Rupert ocupa o pozitie-cheie, dupa extinderea masiva a terminalului cargo, efectuata din cauza inlocuirii din ce in ce mai adesea a livrarilor traditionale de material lemnos cu exporturi si importuri spre si dinspre zona asiatica.
Toata Canada stie ca transportul de marfuri dintre Jasper si Prince Rupert este mai important decat cel de pasageri. Una din consecintele acestei practici este ca pasagerii nu se pot baza niciodata intrutotul pe mersul trenurilor.
Vinovate de intarzierile acestei calatorii de doua zile sau mai mult nu sunt doar garniturile extrem de lungi de marfa (care transporta, cateodata, 14.000 tine de cupru). Adesea, mersul trenurilor se schimba si din cauza defectiunilor caii ferate. Dar, chiar daca pasagerului nu ii ramane nimic altceva de facut decat sa stea asezat, asteptarea e adesea placuta, gratie peisajului minunat, care se vede de la ferestrele largi ale trenului.

In Jasper opreste si trenul Toronto-Vancouver, cu denumirea neoficiala Canadian, si multi pasageri schimba trenul aici.

FOSTUL SKEENA
Pana in 2009, cand compania feroviara de pasageri de stat VIA Rail a renuntat la cursele de pasageri cu denumiri speciale, trenul de pasageri care circula pe aceasta ruta pitoreasca se numea Skeena. Circula si acum de trei ori pe saptamana in ambele directii: duminica, miercurea si vinerea. Trenul ramane peste noapte in gara Prince George, fiecare pasager trebuind sa isi caute pe cont propriu loc la hotel. Din acest motiv, este de preferat ca vara sa se faca rezervarile din timp, dinainte de a urca in tren.
Biletele se vand pentru clasele economice sau turistice. Aceasta din urma, disponibila doar din iulie pana in septembrie, beneficiaza de servicii suplimentare platite separat. In Canada sunt posibile si alte calatorii feroviare. Amatorii de astfel de calatorii pot sa isi cumpere un abonament Conrail, valabil pentru toate cele sapte rute.

Gara Prince Rupert se afla in imediata vecinatate a portului. Sinele trec prin spatele garii, fata in fata cu marea.

VAGOANELE MODERNIZATE DIN ANII 1950
In functie de numarul de bilete vandute, trenul se compune din unul sau mai multe vagoane de tip Stainless Steel. Construite de compania Badd in anii 1950, vagoanele cu caroserie frumoasa de otel inoxidabil (stainless steel) bucura privirea oricarui amator de calatorii feroviare. In interior sunt complet modernizate, fiecare avand 68 de locuri. In coada trenului se afla un vagon cu bar si cupola panoramica de sticla, cu caroserie din otel inoxidabil.

DIN ALBERTA IN COLUMBIA BRITANICA
Calatoria incepe in oraselul Jasper, renumit international in primul rand datorita parcului national omonim aflat in vecinatatem care, din 1984 este inscris in patrimoniul UNESCO.
La radio se difuzeaza rock’n-roll, un acompaniament muzical ideal pentru inceputul calatoriei. Cu o ora inainte este destul de liniste, in timp ce plecarea este intarziata din cauza obisnuitei retineri a trenului dinspre Vancouver.
Dupa inca 30 km, dupa tunelul din trecatoarea Yellowhead, traversam nu doar granita intre Columbia Britanica si Alberta, ci si cumpana continentala a apelor.
Din acest punct trebuie sa va dati ceasurile cu o ora inapoi, deoarece in Columbia Britanica este in vigoare Ora Standard a Pacificului. Cel mai frapant, din punct de vedere geografic si natural, este Varful Robson, de 3954 m, cel mai inalt din Muntii Stancosi canadieni, aflat pe urmatorul tronson. La coborare, trenul traverseaza viaductul peste raul Rausch, care face un meandru larg, ideal pentru a fae fotografii interesante din ultimul vagon, cel cu cupola de sticla. Urmeaza terenuri agricole si coline. Efectul turbionar al trenului in miscare ridica in aer milioane de seminte zburatoare, ca cele de papadie, dand impresia unei adevarate vifornite.

Caroseriile elegante din otel inoxidabil protejeaza deja de 60 de ani vagoanele impotriva coroziunii si ruginii.

NOAPTEA IN PRINCE GEORGE
Prince George este un oras de provincie surprinzator, cu o buna infrastructura si o gama complexa de companii industriale. In plus, aici se face jonctiunea cu caile ferate de stat canadiene pe relatia Nord-Sud. Trenul face aici o oprire mai lunga, iar pasagerii trebuie sa isi gaseasca pe cont propriu cazare in motelurile locale. Entuziastii tehnicii pot vizita Muzeul Feroviar si Forestier, unde sunt expuse cateva locomotive Diesel si vechi utilaje grele de prelucrare a lemnului.

DE-A LUNGUL MEANDRELOR
In dimineata urmatoare, dupa plecarea din Prince George, trenul urmeaza valea raului Fraser, care curge de aici spre sud si se intersecteaza din nou cu liniile ferate canadiene si VIA in Vancouver. Trenul urmeaza, pret de cativa km, valea raului Nechako, afluent al raului Fraser. Peisajul e dominat de paduri dese, in principal de mesteceni si, pe alocuri, se pot vedea masive impadurite, acoperite de paduri mixte, de brad si mesteacan. Mai apoi, trenul parcurge multi km de-a lungul raului Fraser, unde peisajul devine mai deluros.
Spre seara, peisajul devine si mai interesant: se apropie lantul muntos de pe coasta. Dupa pasul montan, spre destinatie, trenul merge de-a lungul raului Skeena (caruia ii purta inainte numele), urmandu-i aproape fiecare meandru.
Aici, muntii din stanga si dreata sinelor evidentiaza peisajul alpin. Astfel, profilul in zigzag al lantului celor Sapte Surori, in forma de semicerc, declanseaza aproape automat aparatele foto. Calitatea fotografiilor facute prin ferestrele care nu se deschid, nespalate inainte de plecarea din Jasper nu face, insa, nici cea mai mica urma de concurenta cartilor postale produse local.

SPRE OCEAN
Dupa alti zeci de km spre destinatie, raul Skeena se transforma pe nesimtite in fiord, iar peisajul incepe sa semene cu Norvegia.
Uimitor e ca aici, la cativa km de tarm, se vad cu claritate afluxul si refluxul. In sfarsit, ajungem in gara din port, in imediata vecinatate a orasului. Oceanul Pacific ii intampina pe calatori la capat de linie, dar asta nu e tot. Turistii pot sa isi aleaga tipul de vacanta in natura dorit: excursii sau pescuit in padurile din vecinatate sau o croaziera prin Pasajul Interior, de-a lungul coastei.

Personalul cailor ferate canadiene este amabil, si intotdeauna gata pentru o conversatie placuta.

One thought on “Ruta Jasper-Prince Rupert

Lasă un răspuns